Szakállas agáma kerti tartása -agáma nevelés a szabadban!

Szakállas agáma kinti tartása!

Biztos ti is sokat gondolkodtatok azon, hogy de jó lenne a kis kedvencünket kivinni a kertbe!?

Ha ezt az oldalt olvasod, valószínűleg neked is szakállas agáma ez a kis kedvenced:)

Ezt a cikket azért írtam, hogy bevezesselek titeket a szabadtéri agáma tartás kulisszái mögé!

Tudni kell, hogy a következőket el se kezdjük, ha a kinti hőmérséklet nem éri el a 25 C-t árnyékban! Hiszen a szakállas agámák extrém sivatagi állatok, ezalatt azt értem, hogy a természetes élőhelyükön Ausztráliában a hőmérséklet akár 40C +  is lehet.

Két opció van

  • Kint szeretném tartani a jó időben hosszútávon
  • Csak szeretném kivinni 1-1 órára napozni

Az itt leírt tanácsokat mindkettő esetben javaslom egy különbség lesz, de erre majd kitérek.

Első lépés a helyének a beszerzése. Ilyenkor vagy magunk építünk egyet vagy válasszunk egyet az alábbi link mögötti lakásokból:  ITT

Fontos szempont, hogy nagyobb állatok ne férjenek hozzá ( pl egy madár ne kapja fel ) Főleg igaz ez, ha fiatalabb jószágot viszünk ki a szabadba. A kisméretű agámákat még könnyű elmozdítani és se macska se madár nem riad vissza. Nagyobb állatoknál már nincs ekkora gond.

Ha a fenti linken található kinti terráriumokból választasz, akkor nem lesz gond ezzel.

Itt jön a képbe, hogy ha csak pár órás napozásra visszük ki az állatot, akkor nem szükséges, hogy nagy figyelmet szenteljünk a méretre.  Hiszen ekkor a konkrét célunk csak a napoztatás nem pedig az, hogy itt alakítsunk ki neki életteret. 

Ha hosszú távú kerti agáma tartást tervezünk, akkor viszont vegyük figyelembe az állatok helyigényét, vagyis ne kényszerítsük be az agámánkat egy kis helyre.

Fontos információ még, hogy véletlenül se rakjuk ki az üveg terráriumot a tűző napra, mert az pont olyan mintha egy nagyító alá raknánk az állatot. Felhevül és hőgutát kap. Arról nem is beszélve, hogy az agáma napoztatás célja a uvb fényben való fürdőzés lenne. De az üveg megszűri az uvb fényt mint tudjuk, így ennek értelme se lenne.

Második lépés, hogy berendezzük neki a terráriumot/flexáriumot

Ha kint szeretnénk tartani, akkor használjuk a szokásos aljzatot, erről természetesen mindent elolvashatsz korábbi leírásunkban ITT*.

Rakjunk be neki tereptárgyakat, amiktől otthonosan fogja magát érezni, parafákat, dekorációs köveket vagy műnövényeket. Ezeken szeret napozni is… sose feledjük a célunk mindig az, hogy a lakóhelye minél jobban hasonlítson a természetes élőhelyére.

Harmadik lépés, hogy rakjunk be neki egy itatótálat, amiben tud fürdőzni és inni belőle.

Amit itt megjegyeznék az, hogy főleg a nagy melegben nagyon kell figyelni az agámák vízkészletére… vannak agámák akik tálból isznak, de ahol ez nem jellemző, ott külön itatni kell a kis jószágot!  Fokozottan figyeljünk erre, mert sok az esélye a kiszáradásnak, ha nem figyelünk kellően.

A lakhelyének elhelyezése:

Olyan helyre kell rakni az agáma kifutót ahol süt a nap, de nem az egészet, tehát árnyékos részei is vannak. Ha nagyon melege van eltudjon menni egy árnyékosabb részre hűsülni.

Itatás és hűtésként lehet bekötni nekik egyet a link mögötti csepegetőből. Ebből iszik is a legtöbb állat.

Reméljük hasznosnak találtad ezt a kis összefoglalót!

 

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.