Vízi agáma tartása

 

Ázsiai víziagáma

Megjelenése és elterjedése

A víziagáma Ázsia déli és keleti részein honos, ahol a tavacskák, folyók partjain éldegél. Gyönyörű hosszú, élénkzöld teste akár 1 méter hosszúra is megnőhet, ha hímről van szó, a nőstények pedig 60-80 cm hosszig nőnek. A hímek méretükön kívül még abban is különböznek a nőstényektől, hogy eltérő combpórusaik mellett a tarajuk és a toroklebenyük is markánsabb, színesebb, mint a nőstényeké, akik hasonlóan kecsesek maradnak, mint kölyökkorukban voltak. Akár 15-20 évet is élhet egy fogságban tartott jószág. Nappali életmódot folytatnak.

Táplálkozása

A víziagáma elsősorban élő eleséget fogyaszt, ami azt jelenti, hogy különféle, rovarok fogják kitenni étkezései nagy hányadát, mint a sáskák, tücskök, csótányok, hernyók és lárvák. Nem ritka, hogy egy agáma kisebb halakat és fiatal egereket is elfogyaszt, bár nem árt módjával adni ilyesmit kisállatunknak, ugyanis hízáshoz vezethet.

Egyes egyedek akár növényi táplálék iránt is érdeklődhetnek, így akár megkínálhatjuk kedvencünket időnként friss zöldségekkel, zöld levelekkel, hajtásokkal és gyümölcsökkel. Minden nap igényli a táplálékot, ám egy kifejlett víziagáma számára nem okozhat gondot heti 1 vagy 2 kimaradt étkezés. Létfontosságú, hogy folyamatosan biztosítsuk a kisállatnak a folyamatos kalcium- és vitaminbevitelt, erre a célra pedig különböző készítmények állnak rendelkezésünkre, melyeket ajánlatos naponta használni (legtöbbször por állagú).

 

Terráriumi tartása

Nagytermetű faj, tehát a végleges terráriumnál semmiképpen se spóroljunk a hellyel. Magasságra a legjobb, ha meg tudjuk oldani, hogy kb. 2 méter helye legyen, szélességre pedig 1 méter. Javasolt külön rendelni számára terráriumot, személyre és lakásra szabva. Kedveli a párkányokat, faágakat, amiken kedvére sütkérezhet és ugrálhat, valamint egy kis élő/műnövény még nagyot dobhat az általános hangulatán.

A talaj mindenképpen legyen vastag, legalább 10-15 cm (pl. kókuszföld vagy tőzeg), valamint a föld nagy részét egy kényelmes, kellően mély és széles medence tegye ki, amiben kedvére fürdőzhet a kisállat – ez elengedhetetlen! Lehetőleg gyakran cserélgessük itt a vizet, valamint az aljzatot is, hogy elkerüljük a penészesedést és a gombásodást. Magas hőt (~26-31 fok) és páratartalmat (kb. 60-70%) igényel. A páratartalmat napi kézi permetezéssel is elérhetjük, de erre a célra készült párásító gépet is beszerelhetünk számára. Esztétikus vízesésekkel, barlangokkal is dekorálhatjuk a kedvencünk otthonát, biztosan díjazni fogja! Hogy szemmel tarthassuk a kívánt hőt, páraértékeket, mindenképp szerezzünk be terráriumi hő- és páramérőt.  Éjszaka a hő lecsökkenhet 20-22 fokra is. Medencéjébe akváriumi halakat is betelepíthetünk.

A víziagáma igényel a melegítőlámpa mellett UVB lámpát is, amely elengedhetetlen, ha ezt az állatot szeretnénk tartani, ugyanis ez az eszköz amellett, hogy segít jó közérzetét megőrizni, segít, hogy a vitaminok és a kalcium megfelelően épüljön be az kedvencünk szervezetébe, és megelőzi az esetleges hiánybetegségek kialakulását.

Remekül tartható egyedül is, ugyanis nem igényli a fajtársai társaságát, viszont ha egyszerre akár többet szeretnénk tartani, akkor egy hímmel ne tegyünk össze másik hímet, és nőstényből legalább kettőt adjunk neki. Természetesen több agámánál nagyobb helyre van szükség, ezt nem árt észben tartani.

 

Kézhez szoktatása

Nagyon könnyen szelídíthető állat, de van egy csokornyi alapszabály, amelyet nem szabad elfelejteni velük kapcsolatban. Pontokba szedve a következőket érdemes megjegyezni:

  • Mindig mossunk kezet az állat megfogása előtt és után is,
  • Etessük kézből, így könnyebben hozzászokik a látványunkhoz, és megjegyzi, hogy mi a barátai vagyunk
  • Sose emeljük fel a farkánál fogva és ne szorítsuk meg a testét
  • Mindig alulról közelítsük meg, ne felülről/hátulról és semmiképpen se hirtelen!
  • Az állat számára idegen embereknek ne engedjük, hogy hozzáérjenek

Ha mindezeket betartjuk, akkor nem okozhat nehézséget, hogy rövid idő alatt megkedveljen minket a víziagáma. Fiatal egyedeknél van a legkönnyebb dolgunk, mert ők még alapvetően kíváncsi természetűek és nehezebben riadnak el az újdonságoktól.


Szeretnél egy kis vízi agámát akár teljes felszereléssel?

Nézd meg akciós ajánlatunkat ITT

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.