Szaporodása

 

Nemek megkülönböztetése

A szakállas agámák nemének megkülönböztetése nem csak a névválasztás miatt fontos tényező. Ugyanis ha több agámát szeretnénk együtt tartani, akkor nem szerencsés két hímet beszereznünk, nőstényekkel viszont tarthatók együtt, illetve a „lánykák” hímek társasága nélkül sem kapnak össze.

A szakavatott szem számára már a harmadik-negyedik hónapban lehetséges az agáma nemének meghatározása.

(Bal oldali a hím jobb oldali a nőstény)

fiúlány

Ha tenyerünkbe vesszük az állatot úgy, hogy a feje az ujjaink irányában legyen, a farkát pedig felemeljük, könnyen ráláthatunk az agáma nemi szervére. Ha hímmel van dolgunk, akkor a kloáka fölött, a farok részen megfigyelhetünk két párhuzamos kitüremkedést, mely az állat hemipénisze. Nőstény egyed esetében értelemszerűen ilyen nincs.

IMG_5816

Szaporodásáról

A szaporodás a szakállas agámák esetében kevésbé zajlik erőszakosan, mint más hüllőknél. Egy egészséges nőstény esetében például elő sem fordulhat, hogy a hím akarata ellenére lerohanja. A párzás akkor jön létre, ha a hím agáma fejbólogatására a nőstény nem meneküléssel válaszol, hanem „integetéssel” jelzi felé a hajlandóságot. Ezt követően a párzás többször is megtörténik.

IMG_5452

Ha szakállas agáma tenyésztésre adnánk, a fejünket mindenképp tudnunk kell, hogy nem egyszerű, viszont annál felelősségteljesebb feladatot szeretnénk vállalni.

A párzás után ugyanis a nőstényünknek még nagyobb figyelmet kell szentelnünk. Ez értendő a még inkább vitamindús táplálásra, valamint az „új helyének” kialakítására is. Utóbbinak sajátossága kell, legyen egy kb. 30-35 cm homok, amiben kedvére áshat és keresgélheti a megfelelő helyet a tojásrakásra.  A tojások száma max. 25 darab lehet, melyeket keltetőbe kell helyeznünk és 45-55 nap alatt kelnek ki a bébi agámák 30 fokos hőmérsékleten. Az agáma tojások emellett természetesen folyamatos figyelmet igényelnek.

bearded-dragon-hatch-500

___________________________________________________________________________

Olvasd el azt is, hogy hogyan kell berendezni egy szakállas agáma terráriumot

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.