Táplálkozása

 

A szakállas agáma táplálkozását tekintve mindenevő. Az eleségállatokon (rovarok) kívül előszeretettel fogyasztja a zöld növényeket, gyümölcsöket is (a citrusfélék kivételével). Így az egészséges agáma táplálkozásának lényeges momentuma, hogy sem a rovarokból, sem a növényekből felvett tápanyagokból ne szenvedjen hiányt. Természetesen a táplálékállatokból jusson neki minden nap, növényekből csak heti néhány alkalommal.

300002

Fontos még emellett, hogy minőségi vitaminnal szórjuk kedvencünk eleségállatát és/vagy növényi eledelét.

 

Milyen mennyiségű eleségállatot/növényt kapjon az agáma?

Mint általában minden állatnál, az agámáknál is megfigyelhető, hogy egyénenként eltérő étvággyal rendelkeznek, így nekünk kell megfigyelnünk, hogy mennyi az a tücsök, amit naponta megeszik. Zöldségeknél, gyümölcsöknél könnyebb a helyzet, a megmaradt növényt egyszerűen kiszedjük a terráriumból.

Milyen időközönként táplálkozik?

A szakállas agámák etetése minden napos feladat.

xdf

Pontosan milyen eleségállat és növény az, amit fogyaszthat?

Szerencsére mind táplálékállatból, mind zöldek közül elég széles palettáról tud majd válogatni kedvencünk.

Előbbiből válogathatunk a barna tücsök, fekete tücsök, afrikai vándorsáska, gyászbogár lárva, csoki csótány, argentin csótány, rózsabogárlárva között főételt. Kiegészítésként pedig az alacsonyabb tápértékű lisztkukacot is megeszik (viszont csak a lisztkukaccal való táplálás nagyon kevés az egészséges fejlődéshez).

(Az eleségállatokról bővebben ITT olvashatsz)

asian-longhorned-beetle-640x35

Növények közül a zöldségekből ehet: kínai kelt, gyermekláncfű levelét, petrezselymet, ruccolát, madársalátát, lucernát.  (Itt meg kell említeni, hogy magától értetődően az említett vadnövényeknek magasabb ásványianyag tartalmuk van, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy vegyszerrel vagy egyéb módon „szennyezett” helyről szedjünk.)

e16b81fb14b42954de5d62e13e84fa7e

Gyümölcsökből a szőlőt, körtét, mangót, sárgabarackot és sárgadinnyét tudjuk ajánlani. Ezeket az alapos mosás mellett fontos apró darabokra vágni, mert a túl nagynak ítélt részeket nem fogja megenni.

cricket-farm

Mennyire fontos az eleségállat mérete?

Kiemelten fontos kérdés, hiszen a fiatalabb agáma még nem tudja kellően felmérni, hogy milyen méretű eleség lesz számára megfelelő, így a túl nagy táplálék könnyen fulladáshoz is vezethet.

Ha nem vagytok benne biztosak, hogy mi az a méret, amit adhattok neki, segítségért bátran fordulhattok hozzánk elérhetőségünk bármelyikén.

images

Hogyan történik a vitaminozás és miért fontos?

A megfelelő vitamin azért létfontosságú az agáma számára, mert a természetbeni táplálkozásából hozzá tud jutni olyan nyomelemekhez, vitaminokhoz, amiket fogságban még változatos étrend mellett sem tudunk biztosítani a számára. Ezt pótolják a speciális vitaminok.

 Az eleségállat vitaminozása nem nehéz. Megfogunk egy nagyobb tárolódobozt (lehet akár egy tejfölös vödör is), beleszórunk az aljára egy keveset a vitaminból, beletesszük az eleségállatokat is, majd összerázzuk. Így adjuk az agámának a már tápanyagdús eleségállatot, amit már a segítségünk nélkül fog levadászni.

12523940_831482053641627_4356908516382050292_n

Hogyan kell „megitatni” egy szakállas agámát?

Itatótálból vagy pipettából fog inni minden nap(mivel nincs hozzászokva a természetben állóvízhez, így lehet, hogy csak az utóbbi módon fogadja majd el a vizet, de ettől nem kell betegségre gyanakodnunk).

Ilyenkor nyugodtan kézbevehetjük kedvencünket, aki a pipettáról le fogja nyalogatni a számára szükséges vízmennyiséget. Ezzel pedig egyszerre a személyes kapcsolatot is erősíthetjük.

GiantMealworms-1

Mikor kell megetetni az állatot?

Reggeli, délelőtti órákban kell enni adnunk az agámának, a lényeg, hogy ha ki is csúszunk, délután négy óra után már ne adjunk neki, mert így később a táplálék emésztetlenül fog távozni a szervezetéből.

Szeretnél eleségállatot rendelni a szakállas agámádnak? Nézd meg az eleségállat-táplálékállat kínálatunkat!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.