Terrárium kialakítása

 

 

 

Szakállas agáma terrárium berendezése

Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mi az, amit érdemes tudni a szakállas agáma szakszerű tartásáról, terráriumi környezetének kialakításáról.

Előmenetelben a legfontosabb megemlíteni, hogy olyan élettér megteremtésére kell törekednünk, mint a szakállas agáma természetes élőhelye. Így előtérbe helyezni, hogy mi a jó az állatnak a csupán díszfunkciós elemekkel szemben.

1454fc135e9611987e192726ccb4399d

 Első lépés: Terrárium kiválasztása

Mindenekelőtt a megfelelő terrárium kiválasztásával kell kezdenünk.

Az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy talajlakó mivoltából eredően, a szakállas agámának fekvő terráriumra van szüksége, ami inkább szélességében és mélységében terjedelmes,  a magassága nem kell, hogy nagy legyen.

Ajánlatos sziklahátterezett terráriumot beszereznünk, ami a mutatósság mellett hasznos is, hiszen könnyebben kialakítható napozó-ill. mászófelület, amin az agáma szinte egész nap előszeretettel sütkérezik.

IMG_3353

Sivatagi állatoknál kiemelten fontos a terrárium jó szellőzése, hiszen a magas páratartalom nem megfelelő számukra, a szárazság elengedhetetlen. Mi éppen ezért alul és felül is rozsdamentes acél szellőzőt alakítottunk ki a terráriumokon.

A terráriumnak fontos tulajdonsága emellett, hogy zárt, így az agáma nem tud kiszökni.

A terrárium mérete is lényeges kérdés, hiszen amíg még nem éri el a megfelelő testhosszt, addig kedvencünk nem találja meg az eleségállatot a nagy terráriumban. Ha pedig túl sokáig tartjuk a kicsiben, az akadályozhatja a növekedésben.

Ezen szempontok alapján kezdésnek egy kb. 50x30x25 cm-es terrárium  javasolt, később pedig, végleges méretnek egy 90x60x35 cm-es, ami már élete végéig lakhelyéül szolgál majd. (egy agáma tartása esetén)

Második lépés: fényforrások, melegítés beüzemelése

A terrárium fűtésének és világításának legegyszerűbb megoldása a tetejére helyezhető kerámia lámpabúrák használata.

Ezekbe már könnyű belehelyezni a megfelelő izzókat, ami egy melegítő és egy UVB izzó lesznek. Előbbiből egy 50W-os az, amire szükségünk lesz, UVB-ből pedig a kezdő terráriumnál 13W-os, a nagyobbnál 25W-os kell majd. Mindkettő jelenléte fontos, hiszen a 31-37 Celsius fok közti hőmérsékletet úgy, hogy napi 12 órát működik (elpattanás, kiégés nélkül), hagyományos izzóval nem tudjuk megoldani, a természetes napfényt pedig még úgyse.

unnamed (4)

Kiemelten fontos még, hogy a terrárium tetején elhelyezett szellőző nem készülhet gyúlékony anyagból, valamint nem is „kihagyható”, hiszen ha közvetlenül az üvegre helyezzük a búrát, akkor az meg is szűri az UV fényt.

gekko-tesztreptile_uvb150_13w_2188

Harmadik lépés: A terrárium berendezése

Az első, amit el kell helyeznünk  agámánk életterének berendezésekor az az aljzat. Ez fiatal korban még nem a legdekoratívabb, mert 5-6 hónapos korig csak a papírtörlő jöhet szóba, a fulladásveszély végett.

Később azonban már teret engedhetünk fantáziánknak, hiszen a szakállas agámák talajául szolgáló, finom szemű sivatagi homokból többféle színű közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szükséges berendezési tárgy egy napozó felület, mely lehet egy dekoratív szikla, vagy megfelelő méretű farönk. (Fontos, hogy steril legyen, bármelyiket is választjuk. Így vagy a boltban kaphatókat javasoljuk, vagy a természetben fellelhetők kifőzését.) Emellett természetesen egy búvóhely, ahová este bemehet aludni, illetve, ha sikerül „rászoktatni” akkor itatótál.

Amit a „berendezési tárgyak” mellett még mindenképp ajánlott beszereznünk az egy hőmérő, ami konkrétan a terráriumi hőmérséklet meghatározására alkalmas. Így mindig biztosak lehetünk afelől, hogy hány fok van a terráriumban. Ez agámánk egészségével is összefügg, hiszen ha valami miatt lecsökken, a hőmérséklet állatunk megfázhat, tüdőgyulladást kaphat, ami hüllők esetében végzetes is lehet.

bearded1-large

Igazából ezek a leglényegesebbek, amiket mindenképp jó, ha beszerzünk a terráriumba, a többi díszítőelem (pl. koponya, kisebb műnövény) már egyénileg változó, csak a fantáziánkon múlik.

 

Terrárium takarítása:

Lényeges pont még a terráriumi környezethez kapcsolódóan a takarítás, hiszen a piszkos élettér kedvencünk egészségére is károsan hathat.

Az állat által termelt székletet, vizeletet alomszedő lapáttal érdemes minden nap kiszedni, így nem csak az agáma élettere marad tiszta, de lakásunkat is megóvjuk a kellemetlen szagoktól. Utóbbi elkerülése végett többen alkalmaznak szagsemlegesítő izzót is a nagyobb terráriumoknál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sivatagi homokot 1-2 havonta kell lecserélni teljesen, míg a fiatalok alatt a papírtörlőt az elhasználódás mértékével arányosan. Ha maga a terrárium is piszkos és lemosásra szorul az üvegfelület, akkor semmiképp se használjunk vegyszert, csak és kizárólag természetes anyagot, pl. ecetet oldjunk a mosóvízbe.

3003

Végül az utolsó lépés következik: a terrárium elhelyezése

Attól függetlenül, hogy az agámák kedvelik a napsütést, még nem szabad folyamatosan, tűző napfénynek kitenni őket. Ezt figyelembe véve szinte bármely félárnyékos helyen elhelyezhetjük a lakásban a terráriumot. Közvetlenül a nap ne érje a terráriumot, mert hőgutát kaphat.

___________________________________________________________________________

Egyedi terráriumot szeretnél?

Kérj tőlünk árajánlatot egyedi terráriumra vagy nézd meg az eladó standard méretű terráriumokat!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.