Szín és minta változatok

A szakállas agámák színváltozatai

 

Hazánkban még nem jellemző az agámák különböző színváltozatainak tenyésztésére történő odafigyelés. A természetes színváltozattal így sokkal gyakrabban találkozhatunk.

A szakállas agáma természetes színe szürkés árnyalatú, hátán sötétebb mintával díszítve,hasa pedig világosabb, fehér.

Néhány ismertebb színváltozat, a teljesség igénye nélkül:

Black/White: A sötét barnától egészen a feketéig terjedő árnyalat az alap, amin egymástól jól elkülönülő fehér, esetleg vajszínek láthatóak.

black

Blood: Az igazi vérvörös, már-már a bordóba hajló színváltozat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cirtus, Szuper Citrus: A citromsárga színváltozatot jelentik; a kettő közötti eltérés igazából az élénkségben figyelhető meg. Értelemszerűen a szuper citrus az, amelyik a „világító napsárga” felé hajlik. Érdekesség, hogy a citromsárga az egyik legnehezebben tenyészthető szakállas agáma, ugyanis a sárga egy recesszív tulajdonság. (Amerikában például él egy tenyésztő aki kimondottam az agámák citromsárga színváltozatának tökéletesítésével foglalkozik.)

citrus

Hypo: A mérséklődött melanin pigment miatt az ilyen színváltozatú agámákat világos megjelenésű bőr jellemzi, világos, szinte áttetsző körmökkel.

hypo

Leatherback:  Ezt, az először Olaszországban kitenyésztett változatot biztosan megjegyezzük, ha szerencsénk lesz hozzá. A magyarra fordított „bőrhátú” szakállas agámák ugyanis tüskéik ben, illetőleg azok hiányában térnek el társaiktól. Tüskéi részben visszahúzódtak, bőrét pedig finom bőrszerű pikkelyek jellemzik. Emellett előfordulnak teljes egészében „csupasz” agámák is.

bőrhát

Leucistic: Megannyi generáción átívelő tenyésztői munka eredménye ez a színváltozat, melynek sajátossága, hogy fehéren kívül (felnőtt korben) nem, vagy csak alig látható más szín. A színváltozat jelentése pedig „hószínű, fehér”.

white

Orange: Nem okoz nemhézséget kitalálni, hogy az orange színváltozatot viselő agámák narancssárgák. Színskálájuk narancstól a rozsdás színig terjedhet.

orange

Patternless: Szintén egy recesszív tulajdonságnak köszönhetően, minta nélküli hátuk van a „patternless” színváltozatú agámáknak.

Patternless

Red: Kevésbé élénk, mint a Blood színváltozat. Láthatunk rajta színeket a téglavöröstől a pirosig.

red

Salmon: A lazac színe látható a „salmon” színváltozatot képviselő agámákon.

salmon

 Sandfire: Az arany és a természetes vörös szín kombinációját mutatja be.

agama5

Silkback: Ha eláruljuk, hogy az első „silkback” agáma két bőrhátú utódaként látta meg a napvilágot, már nem nehéz elképzelnünk, hogy mitől is különleges ez a bőrtípus. Tapintása ugyanis teljesen sima, csupasz. Bár éppen emiatt is különleges bánásmódot igényel. Első állatnak semmiképpen sem ajánlanánk.

agama3

Translucent: Jelentése áttetsző. Ez, a borsos árú, különleges változat áttetsző has aljjal, világos körmökkel és fekete szemekkel ékeskedik.

Translucent

Witblits: Végül, de nem utolsó sorban az igazi „hófehérke”, a minta nélküli, általában fehér agáma.

minta n fehér agáma

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.